Индукционен котлон – предимства и недостатъци

Индукционен котлон – предимства и недостатъци

Един дом не може без кухня, а една кухня – без котлон. Често сме изправени пред избора обаче дали той да бъде газов или електрически. Вторият вид от своя страна се дели на няколко и това са котлон с чугунена плоча, керамичен и индукционен, което затруднява избора. За да си отговорим на въпроса дали е добра идея той да бъде индукционен, по-долу ще разгледаме предимствата и недостатъците му. Но първо – как работи?
 

Какво е индукционен котлон и как работи?

Основната разлика от останалите котлони е, че индукционните загряват директно съда за приготвяне на храна и нямат нагряващ елемент. Накратко, това става чрез високочестотен електромагнит, създаващ електромагнитно поле, което чрез индукция загрява съда. Или както по-долу ще разгледаме необходимостта от съда да бъде направен от магнитопроводим материал, всеки железен или стоманен съд, който се постави в това поле, ще се загрее. Топлината се предава на съдържанието в съда, а нищо около него не се нагрява.

Това означава, че за готвене с тези котлони са необходими железни или стоманени тенджери и тигани.

Предимства

  • Безопасност

Всички предимства, които индукционният котлон могат да бъдат поставени на първо място, тъй като всички те са еднакво важни за домакинското ежедневие. Ще започнем обаче с наистина съществената безопасност, която винаги трябва да е приоритетна. Както вече разбрахте, индукционният котлон загрява самият съд и съдържанието в него, така че самата повърхност остава с хладна и да се опарите на котлона е невъзможно. Това означава, че тези котлони са особено подходящи за домакинства с деца. Не забравяйте обаче, че самият съд остава горещ и допирът с него трябва да се избягва.

 

  • Контрол над температурата
Друго важно предимство на индукционните котлони е възможността да се контролира прецизно температурата на готвене. Тъй като реакцията на самия котлон е изключително бърза – само за секунди може температурата бъде много висока или много ниска, това позволява промяната на начина на готвене през цялото време. Бързото загряване е от особено значение – не е нужно и да чакате, за да се нагрее котлона, за да започнете да готвите. Това се случва веднага щом го включите. За ориентация – водата, поставена върху индукционен котлон, загрява само за около 60 секунди! И разбира се, бързото нагряване и лесната регулация на температурата не влияят на разхода на електроенергия.

  • Ниската консумация на електроенергия  

И говорейки за електричество, един от любимите плюсове на повечето семейства, е именно ниският разход при готвене с индукционен котлон. 90% от електричеството се преобразува в топлина, която се използва за сготвяне на ястието ви. При стъклокерамичните плотове процентът е 60, а при газта – едва 40%.

  • Комфорт и чистота
Индукционните котлони са идеални за ежедневните приключения в кухнята. Тяхното почистване става много лесно и това разбира се, спестява време. Тъй като можете да изберете размера на съда и да го поставите свободно на избрания от вас диаметър, това позволява и да не попада храна извън съда, както и липсата на горещина не превръща всяка капка в загар. Достатъчно е просто да забършете повърхността. Използването на тези котлони е лесно, удобно и подходящо за дори начинаещи любители готвачи, които искат да се вихрят с различни вкусови изкушения.
 

Недостатъци

  • Специални съдове

Може би най-основният недостатък е необходимостта от специфични съдове, които да се ползват за готвене с индукционен котлон. Готварските тигани и тенджери трябва да бъдат с метално дъно, тъй като както вече уточнихме, трябва да могат да се привличат от магнит. Други позволени възможности са съдовете от стомана, алуминий с феромагнитно дъно, желязо или емайлирани съдове със смес от стомана. Ако вече имате готварска посуда и тя не е с такова дъно, вие няма да можете вече да я използвате – такива са например съдове от мед, стъкло или керамика. Лесно можете да се ориентирате дали вашият готварски съд е подходящ за индукционен котлон като прочетете етикета – на него винаги са посочени съответстващите подходящи котлони за употреба. Важно е да запомните и, че съдовете, които могат да се ползват с индукционния котлон, трябва да са с плоско дъно, за да се нагряват равномерно.

  • Високи цени

Макар и икономичния разход на електроенергия, самите котлони често се продават на висока цена, тъй като качеството им е по-високо от това на останалите.. Съдовете, подходящи за готвене върху индукционен котлон, също са малко по-скъпи от обикновените. Така че, вие ще трябва сами да прецените дали инвестицията си струва в дългосрочен план.

  • Повишено внимание

Трябва да се добре запознати с електричеството на дома си, тъй като подаването на ток с колебания в напрежението би могло да доведе до смущения в готвенето. За да не повредите котлона си или като цяло електричеството у дома, бъдете внимателни с използването на индукционния котлон.

  • Палачинки
Да, правилно прочетохте. За любителите на палачинки е важно да обърнем внимание, че индукционните котлони не са особено подходящи. Причината е, че повечето такива се изключват автоматично след 2-3 секунди, ако няма поставен съд върху тях. Тоест, вдигането на тигана за обръщане на палачинка може да ви коства котлонът да се изключи. Разбира се, веднага след това той ще загрее отново бързо, но тази разлика може да бъде ключова при приготвянето на палачинки.

Заключение

Изборът на котлон за вашата кухня е важен и трябва внимателно да премислите всички предимства и недостатъци, за да сте сигурни, че сте направили правилното решение. Водещите фактори като икономичност, безопасност и ефективност ще ви насочат към индукционен котлон, а дали той е подходящ за вашия дом – решавате вие.

Имате нужда от професионалист?

Можете да ни намерите  и чрез обаждане на 0888 02 48 48 от 09:00 – 18:00 часа всеки работен ден