Всичко, което трябва да знаете за лепенето на плочки и правилния им избор

Всичко, което трябва да знаете за лепенето на плочки и правилния им избор

Независимо дали правите ремонт на жилището си или се сдобивате с ново такова, процесът по избор и полагане на плочки отнема време и е изключително важен за крайния резултат. От правилния избор и професионалното лепене на плочки зависи как ще изглежда помещението ви и колко издръжливи ще бъдат самите плочки. На пазара вече е пренаситено от разнообразие и вариации, които лесно могат да ви подведат да заложите на красота и стил пред издръжливост. Именно затова сме подготвили за вас всичко, на което трябва да обърнете внимание преди започване на процеса.

 

Какви плочки ви трябват?

Най-важно е уточнението за какво ще ви трябват плочките – външно (тераса, двор, стълбище и т.н.) или вътрешно полагане (стаи, коридор), офисно или жилищно, за под или стена, както и за кои конкретно помещения. Причината за това е, че плочките се различават по дебелина и издръжливост и ако за офис, където има много движение от повече хора, ви трябват най-здравите плочки, но за стая във вашето жилище, те биха били по-леки. По същия начин, плочките за стената в банята не предполагат да им се прилага тежест или натиск, затова са най-тънките.

В зависимост от повърхността, плочките могат да бъдат гланцирани и матирани. Първите са с по-голяма водоустойчивост, а матираните плочки са с естествена водоустойчивост. Именно за това матираните не са подходящи за поставяне близо до мивки или душове, а на стена в отдалеченост от вода.

По-долу ще разгледаме различните варианти за плочки в зависимост от помещението и приложението им – гранитогрес, теракот, фаянс, декоративни плочки и други.

Плочки за под

За подови плочки най-често се избират теракот и гранитогрес. Гранитогресът е подходящ и за вътрешно, и за външни приложение, докато теракотът може да бъде използван само за затворени пространства. Причината за това е, че гранитогресът е с по-добри характеристики, не се износва и е устойчив на студ и влага.

Гранитогрес

Гранитогресът е с много висока плътност и именно затова е сред най-трайните настилки за дома. Устойчив е на вода, предотвратява хлъзгане и е идеален вариант за вашата баня или кухня. Все пак, когато търсите подходящите плочки за дома си, проверявайте характеристиките на отделните гранитогресни предложения, тъй като не всеки е с оптимален стандарт против хлъзгане. Тези, които са подходящи за баня, обикновено са обозначени като такива.

Освен практичен и издръжлив, гранитогресът се предлага в много широк спектър от цветове, шарки и комбинации. Можете да сте сигурни, че домът ви ще изглежда модерно и стилно!

Теракот

Производството на теракот изисква топлинна обработка на по-висока температура и затова плочките са по-плътни и издръжливи на износване. В сравнение с гранитогреса, теракотът е по-лек, по-лесен за рязане и съответно, по-евтин. Обърнете внимание, че при избора на теракот, той трябва да е гланциран. В противен случай това е предпоставка за пропускане на вода и появата на петна върху плочките не е изключена.

Теракотът се отличава с изтънченост и автентичност в ретро стил. Много често е предпочитан не само заради това, но и защото плочките се нагряват по-бързо и задържат топлина, а и са лесни за почистване.

Стенни плочки

За стените на вашата баня или кухня, най-подходящ вариант е фаянсът. Той се произвежда от глина, пясък и минерални добавки. Именно затова той не е особено издръжлив на натиск и няма здравината, която другите плочки имат, което ги прави пък идеални за полагане на стени. Те също могат да са гланцирани или не, но е препоръчително при избор да се спрете на гланцирани, тъй като те се почистват по-лесно и не си личат толкова засъхналите капки вода по тях.

Разбира се, за стените на вашата баня, кухня или друго помещение, можете да се спрете и на друг тип декоративни плочки, но съветваме да се придържате към фаянсовите за максимална издръжливост.

Лепене на плочки в баня

Поставянето на плочки във всяко помещение изисква внимателното и предварително обмисляне, тъй като трайността зависи от правилния подбор на плочки, професионалното им поставяне и отношение към детайлите. Когато става въпрос за баня, сред основните изисквания са водоустойчивостта и анти-хлъзгавината.

Препоръчваме ви да се ориентирате към плочки с по-грапава повърхност, а не гланцирани, защото те са хлъзгави и нестабилни. Колкото до дизайна, всеки има различен вкус, но имайте предвид, че все по-модерни са малките плочки, но пък големите са по-лесни за почистване.

Както вече уточнихме, гранитогресът е предпочитан избор за под в баня, също както са и кафявата и бялата глина. За стените на вашата баня препоръчваме красиви фаянсови плочки, които ще внесат уют и красота.

Имате нужда от професионалист?

Можете да ни намерите  и чрез обаждане на 0888 02 48 48 от 09:00 – 18:00 часа всеки работен ден

Лепене на плочки в кухня

Кухнята е другото помещение, където най-често се поставят плочки – на пода, около мивката и на стените. Изборът отново трябва да бъде внимателно обмислен, тъй като макар и не толкова влажно пространство, колкото банята, кухнята е също натоварено пространство и трайността на плочките е от значение.

За пода на вашата кухня, освен гранитогрес, е подходящ и теракот. И двата варианта са твърди, издръжливи и здрави. В случай, че искате плочки в близост до мивката, по-добре е да заложите и за там на теракот или гранитогрес, тъй като са по-устойчиви на влага от фаянсовите плочки.

Макар неизчерпаемото разнообразие от плочки за вашата кухня, баня, тераса или офис, след като се спрете на най-подходящите плочки, не забравяйте да помислите и за най-топлите и красиви нюанси, които да внесат желаната красота у дома. Другото оставете на професионалистите на MaistorFix!

Няколко свежи  идеи за освежаване на старите мебели –  лесно, бързо и евтино!

Няколко свежи идеи за освежаване на старите мебели – лесно, бързо и евтино!

Има дни, в които просто искаме да променим нещо у дома. Да разместим разположението на мебелите, да ги сменим или поне да освежим обстановката около нас. Това идва естествено с течение на времето и желанието за промяна вкъщи е напълно нормално, а нашият съвет е напълно да му се отдадете. Ако не искате това да бъде обвързано с много разходи и време, а просто сте се събудили в събота сутрин с намерението да промените нещо през уикенда, то ние сме избрали най-точните идеи за това. Вече не е нужно да сменяте изцяло старите мебели, за да постигнете желано освежаване! Представяме ви няколко начина да внесете необходимата глътка свежест в своя дом – лесно, бързо и по-евтино!

 

1. Претапициране

Започваме с нещо, което би могло да ви отнеме малко повече време, отколкото сте си намислили, но в случай, че имате красив плат, то и сами можете да претапицирате стар стол, табуретка, а защо не и дивана в хола! Е, за него със сигурност ще ви трябва малко повече дамаска и би било добре да оставите на професионалистите да се заемат с това. Но ако ви е останал плат и се чудите какво да правите с него, то перфектният вариант би бил да освежите стар стол с него и да го изнесете на терасата, например. По същия начин можете да използвате стара табуретка и след претапицирането й, да я поставите пред козметичната тоалетка и да добавите уют към своя кът за красота.

2. Фолио

Все по-често и нашумяло е използването на фолио за реновиране на стари мебели. Причината за това е, че не просто това е изключително бюджетно, но може да бъде и красиво, модерно и различно. Специфичното при поставянето на такъв тип фолио е, че трябва да се подходи с прецизност. Да, можете да се справите с цялата кухня или гардероба в спалнята за един уикенд, но в никакъв случай не бързайте със самия процес на поставяне. Резултатът ще е повече от добър! А може би дори по-добър и от това, което ще откриете на пазара. 

Разбира се, ако искате да запазите част от автентичността на избраната мебел, то можете да изберете и стикери, с които да я облепите, вместо фолио.

3. Нова роля и функция на старата мебел

Не е нужно с лека ръка да захвърляте старите мебели или декоративни аксесоари от дома си, когато вече мислите, че имате нужда от нови. Вместо това, можете да внесете промяна в домашната обстановка като просто им придадете нова и по-добра функция.има няколко начина за това.

  • Ако имате ъглови легла или просто единични такива, то лесно можете от тях да направите спалня. За да постигнете ефекта, имате нужда от двоен матрак и съединяване на дъските на леглото. Може да ви се струва, че за това ще ви бъде необходим професионалист, но и сами ще успеете лесно да се справите. Единствено ще трябва да обърнете внимание на детайлното планиране, измерване и изрязване при необходимост. 
  • Стари горни шкафове на гардероб? Свалете ги пред дивана и си направете ретро секция за телевизор. А както по-горе споменахме, можете и да използвате фолио, за да вдъхнете нов живот на шкафовете.
  • Други интересни идеи са използването на стари буркани като декоративни аксесоари – за поставяне на свещ, лампички, шишарки или друг вид украса; стара ниска маса, превърната в табуретка с добавен дунапрен, ушиването на възглавнички от останал плат, а защо не и декорирането с миди и рапани от почивката на морето, залепени по старите панери?

4. Боядисване

В случай, че искате да направите промени по цветовата гама на апартамента или къщата ви и да съживите старите мебели, то боядисването е също икономичен начин да се справите с тази задача. Ще ви бъде необходимо да се въоръжите с шкурка, боя и лак за завършек (по желание). Няколко часа по-късно и, стискаме палци – чист под след боядисването, и вие вече може да имате напълно реставрирани скрин, гардероб, легло, маса, стол или друга мебел. Така ще се насладите на по-различни нюанси у дома и ще имате усещането, че не просто сте направили някаква промяна, а изцяло сте сменили мебелите си. Ето това звучи като ползотворен уикенд!

5. Смяна на дръжки

Друг много ефектен начин да си създадете усещане за промяна в обстановката около вас е като замените старите дръжки на шкафовете в кухнята или гардероба и скрина в спалнята. Ако решите можете да смените лайсните по мебелите или изцяло лицевите части. Тези детайли могат да са напълно достатъчни, за да преобразите дома си за нула време! Добавете акцент с цвят или променете стила на мебелите, разчупвайки с по-авангарден модел.

6. Детайли – свещи, фенери, цветя, картини

И дойде моментът за любимата част – аксесоарите. Понякога е изненадващо колко много видът на една стая може да се промени, изменяйки единствено детайлите в нея – от малкия свещник до новата картина на стената. Тук е мястото да развихрите въображението си – използвайте шишарки, морски спомени, изсъхнали цветя или клонки, камъчета, дори коркови тапи. С добавянето на живи цветя ще внесете цвят и настроение. С правилните картини пък ще подчертаете стила на дома си,  а с някой нов фенер или лампички ще акцентирате върху уюта.

Имате нужда от професионалист?

Можете да ни намерите  и чрез обаждане на 0888 02 48 48 от 09:00 – 18:00 часа всеки работен ден