Поставяне на тапети в банята – да или не

Поставяне на тапети в банята – да или не

На пръв поглед, да чуем за поставянето на тапети в банята може да е бъде дори налудничаво! За модерния човек и разбиранията в днешно време някак не звучи правилно да бъдат съчетани най-влажната стая в апартамента с поставянето на хартия върху стените й. И ако вие мислите така, то това е напълно нормално. Обикновени тапети не биха могли да издържат на водните изпарения в банята, дори тя да бъде с прозорци и добра вентилация. Но ние няма да си говорим за обикновени тапети. 

За щастие професионалистите в тази област са се погрижили това днес да бъде не просто възможно, но и един прекрасен избор за разнообразяване на банята по необикновен начин. Дайте си почивка от плочките и превърнете банята си в елегантна, различна и впечатляваща част от дома си. И ако това не ви звучи достатъчно привлекателно, нека разгледаме по-подробно тънкостите на идеята за тапети в банята.

Водоустойчиви тапети

Единственият начин да се насладите на разноцветни и интересни тапети в банята си е като се доверите на новоткритието в интериорния дизайн – водоустойчивите тапети. Те са подходящи за помещения като баня и тоалетна, тъй като имат дебел винилов слой, минаващ по протежение на тапета. Той помага на влагата да бъде изолирана. Така няма нужда да се притеснявате от кондензацията, която се получава, и с удоволствие ще се насладите на свежите шарки, с които сте избрали да облепите стените си. Именно с помощта на водоустойчиви тапети, словосъчетанието тапети в банята вече звучи доста интересно!

Къде може да сбъркате?

Водоустойчивите тапети са добро попълнение към всяка баня, но не бива да се забравя, че това все пак е помещение, в което влагата е на преден план. При поставяне на такива тапети, обърнете внимание на фугите между отделните платна и ги силиконирайте. Препоръчваме и да се ориентирате към тапети с лаково покритие, а не релефни такива.

Една от основните причини все повече хора да предпочитат поставянето на тапети е, че техните разнообразни шарки, цветове и елементи перфектно допълват изяществото и вида на апартамента. Често допускана грешка, обаче, е неправилното съчетаване и прекаляването с тези шарки. Когато избирате тапети за своята баня, предварително си направете план с какво биха си отивали в помещението и как ще ги комбинирате цветово.

Как се поддържат?

Поддръжката на тапети, устойчиви на влага, изисква търпение, определено. Също както боята, тапетите могат да избледнеят с времето и ще бъде необходимо да бъдат сменени. За разлика от плочките, от друга страна, смяната би била по-лесна и бърза. Всички знаем колко лесни за почистване са плочките, така че е добре да имаме предвид, че почистването и поддръжката на тапети ще бъде по-сложна от обикновено.

Предимства на тапетите за баня

  • Красота и стил

Всъщност основен стимул за поставяне на тапети е именно разнообразието и стила, който предлагат. Ако отделите достатъчно време да се запознаете с възможно най-много варианти на тапети за баня, ще откриете, че има изключително красиви, нестандартни и впечатляващи шарки, с които да подчертаете сила на банята си. От минималистични елементи по листа до огромни и внушаващи фигури. Цветовите диапазони са също по-големи и определено ще можете да се развихрите при дизайна на дома си. Последните промени при производството на тапети пък предлагат и отпечатването на изображения по ваш избор. Така, че можете да облепите стените на банята си с наистина всичко!

  • Идеални за реновация

Ако жилището е по-старо и има нужда от ремонт, то за банята подходящ вариант са именно водоустойчивите тапети. С тях лесно и бързо ще върнете свежия вид на помещението и ще съчетаете уют и красота. Ако в банята вече има поставени плочки, не е нужно да минавате през целия процес по къртене на старите и поставяне на нови. Можете просто да закупите специално лепило за плочки и да поставите тапети върху тях. Лесно.

Недостатъци

  • Релефни тапети

Когато избирате тапети за своята баня, ще бъдете поставени пред труден избор, тъй като разнообразието е наистина огромно. Нашият съвет е да избягвате релефните тапети. Макар и водоустойчиви, релефът на тапетите предразполага към появата на мухъл. Вместо това се фокусирайте върху тапети, които имат лаково покритие, за да сте сигурни, че влагата няма да попречи на красотата на шарките им.

  • Избледняване

Един от основните недостатъци на тапетите е, че с времето избледняват и губят ефекта си. Ще трябва след няколко години да ги замените с нови и да върнете блясъка на банята си. Макар това да се случва и с боята, то при плочките никога не бихте имали подобен проблем.

  • Неподходящи са за затворени бани

Ако вашата баня няма прозорец, то макар и тапетите да са водоустойчиви, те биха загубили свойствата си много по-бързо от боя или плочки. Качествената изработка на тапетите, устойчиви на влага, допринася за дългия им живот в мокри помещения, но не и когато там никога не влиза свеж въздух от вън.

Банята във вашия дом

Преглеждайки всичко по-горе сами можете да си направите изводите дали такъв тип тапети биха били подходящи за вашия дом. Ако искате да наблегнете на разнообразен и нестандартен стил, доверете се на водоустойчивите тапети. А ако искате да си подсигурите комфорт и по-малко ангажираност в поддръжката, то заложете на плочки. Каквото и да изберете, сме сигурни, че ще постигнете страхотен резултат с интериора на вашата баня.

Имате нужда от професионалист?

Можете да ни намерите  и чрез обаждане на 0888 02 48 48 от 09:00 – 18:00 часа всеки работен ден