Летните жеги могат да ни уморят също толкова, колкото и зимните студове. Никой не обича да се оплаква, но какво правиш, когато се топиш под жаркото слънце, нахлуло у дома или пък трепериш под куп одеяла? Купуваш си климатик, разбира се.
Разнообразието от начини да стоплиш или изстудиш дома си в днешно време е голямо – от газ и въглища, до ток. Всяко идва със своите предимства, а за тези от вас, които са се спрели на отопляване и разхлаждане на ток, сме събрали най-ценните съвети за покупка на климатик!

При търсенето на подходящ климатик лесно можем да се затрудним. На пазара вече има високо предлагане и разнообразие, а техническите разлики в моделите не винаги са на преден план. Понякога производителите наблягат на представянето на цена и икономичност като предимство, но забравят да направят важни уточнения, които могат да се окажат изключително важни за ефективността.

Основни критерии за избор на подходящ климатик:

Среден или висок клас климатик е по-добрият избор?

Когато закупуваме техника, знаем, че класът е важен. Обикновено за неважните и дребни уреди у дома избираме среден клас, а за съществените ни се доверяваме на високия клас.

При климатиците могат да се различат среден клас (А+), висок клас (А++) и хиперинвертори (А+++). Класът на климатика определя колко икономичен е той. Ако е висок, то той изразходва най-малко разход. Разбира се, работата на климатика зависи и от външната температура, температурата в помещението, топлозагубите и много още странични обстоятелства, които могат да повишат или понижат разхода.
При всички обстоятелства обаче, ако искате климатикът да харчи по-малко ток от обикновено, изборът на висок клас е по-правилното решение. Когато избирате климатика за вашия дом, съобразете го с това и дори по-високата цена на машината ще си струва на фона на икономичността й в последствие.

Помещението, в което се поставя климатика

Много важно е да се съобразите с техническите характеристики на климатика, който избирате. Той трябва да е подходящ за капацитета на помещението, за да не влияе на неговата работа. Климатик, предназначен за малка стая ще работи във вашата голяма, но няма да може да я отоплява или охлажда подобаващо.

Освен самата квадратура на помещението, трябва да имате предвид и изолацията на сградата, състоянието на дограмата ви и изложението, което има вашият дом.

Ако всичко с тях е според изискванията, то следва да прецените и мощността на климатика, която ще пасне на вашите стаи. За да разберете това, доверете се на характеристиките на самия климатик и задължително проверете за какви квадратури е подходящ всеки модел, който разглеждате.

https://maistorfix.com

Как да избера марка и модел за климатика?

Високият клас понякога се определя и от качеството, което всяка марка на пазара предлага. Обикновено за това се срещат противоречиви мнения и изборът отново е труден, когато трябва да изберете само една, на която да се доверите. Особено когато става въпрос за сравняване на климатици от различни производители, но с еднакви показатели.

Ако трябва да разграничим среден и висок клас марки, то можем да кажем, че производители като Daikin, Mitsubishi и Fujitsu оправдават високата инвестиция надеждно.

В същото време можете да заложите и на GREE, MIDEA, AUX например, които също ще се погрижат за доброто отопление и охлаждане във вашия дом.

Важно е да запомните, че на който и клас да се спрете, климатикът трябва да бъде поддържан и обслужван, за да работи правилно.

Имате нужда от професионалист?

Можете да ни намерите  и чрез обаждане на 0888 02 48 48 от 09:00 – 18:00 часа всеки работен ден

Типове климатици според инсталацията.
Най-често за дома се препоръчват стенните климатици, познати ни на всички добре. Освен тях обаче може да попаднете и на подов, таванен, касетъчен, мобилен и още много. Повечето от тях са предназначени за по-големи сгради, помещения (заведения и други) и офиси.
Ако искате да потърсите алтернатива на стенния климатик, то може да се запознаете по-подробно с тях и да прецените кой тип климатик може да е подходящ за вашия дом.
https://maistorfix.com
Доверете се на качеството!
Да, има голямо разнообразие от климатици – видове, различни марки, различни характеристики и особености, но накрая е важно този климатик да върши добра работа и да бъде колкото се може по-икономичен.
Затова запознайте се добре с различните варианти и внимавайте за спецификите, които могат след това да се окажат водещи в крайния резултат.