Има един кът у дома, към който е добре да подходим особено внимателно при избора на цветова гама. Това е спалнята – любима, интимна и комфортна зона. Там трябва да имаме максимално добри условия за релакс, спокойствие и уют. Всеки има някаква идея за това каква атмосфера иска да създаде в своята спалня и затова изборът на цветове за спалнята е от първостепенно значение. Именно затова събрахме за вас най-ценните и основни насоки, които да ви помогнат при избора на правилния за вас цвят.

С какво да се съобразим при избора на цвят за спалнята?

  • Размерът на помещението – За по-малки помещения са подходящи светли, нежни нюанси, които ще го уголемят оптически и ще създадат илюзия за пространство. За по-голяма спалня може да си позволите и по-тъмни и наситени тонове.
  • Нивото на осветеност – Светлите неутрални или топли цветове: бежово, слонова кост, пясъчно или светло жълто отразяват естествената светлина и озаряват пространството. Те ще смекчат студеното и мрачно усещане, което създават северните и западните стаи. Ако спалнята ви е с южно изложение и слънцето щедро ви къпе в светлината си, то може да заложите и на студената цветна гама: синьо, зелено или лилаво и да добавите малко хлад.

  • Стилът на обзавеждане – Различните направления се характеризират с определени цветови палитри. Бяло, сиво и сиво-синьо са подходящи цветове за спалня в скандинавски стил, изискващ много светлина и лекота. За цвят в спалня изпълнена в класически и модерен стил може да избирате между бежово, мляко с кафе, неутрални тонове, кафяво или наситено виолетово. Очарованието на стил прованс, съчетал селска лекота и френски шик, предполага използването на светли пастелни нюанси в бежово, люляково, светло синьо и мента. Магията на ориенталския стил пък може да пресътворите с по-ярки и наситени цветове за спалнята – охра, синьо, тюркоаз, червено или бордо.

  • Психологическото въздействие на цветовете – Някои цветове ни действат успокояващо или носят добро настроение, а други ни енергизират.
maistorfix.com

Как влияят на възприятията ни различните цветове в интериора?

Неутралните и пастелни тонове никога не уморяват и са вечна класика. Съчетават се с всяка цветова схема и не нарушават баланса. Имат успокояващ ефект и намаляват стреса. Всеки цвят си има свой приглушен, пастелен оттенък. Неутралните цветове в спалнята дават възможност да изпъкнат всички детайли – вази, дамаски и мебели. Пространството може да се оживи с използването на ярки цветови акценти в текстила или аксесоарите.

Белият цвят е неутрална база за всякакви цветови композиции. Създава усещане за ефирност, светлина и прохлада. Този цвят символизира чистота и изящество и подсъзнателно го свързваме с ново начало. За да не изглежда прекалено скучно, интериорът се нуждае и от цветни допълнения.

Сивият цвят е модерен, стилен и ненатрапчив. Придава сдържаност и елегантност на декора. Добра основа е за различни цветни акценти, без да е твърде контрастен и се комбинира перфектно с почти всички цветове.

Синият цвят се свързва с душевен мир. Асоциира се с чисто небе и морска шир и успокоява нервната система, предразполагайки към отпускане преди сън. Използван в слънчева спалня, в горещите летни дни създава усещане за освежаващ и прохладен морски бриз, който гали сетивата. Успокоява съзнанието и създава идеална атмосфера за релакс и спокоен сън. Вечна класика, когато търсим спокойствие, свежест и прохлада при избора на цвят за спалня.

maistorfix.com
Зеленият цвят се свързва с живата природата и очите ни отдъхват, гледайки зелено. Асоциира се със свежест, нов разцвет, жизненост, хармония и релакс. Зеленият цвят в спалнята дава усещане за заземяване и възстановява душевното равновесие. Цветът за спалнята е добре да бъде от светлата му палитра – нежно, приглушено и ненатрапчиво зелено.

Жълтият цвят зарежда с бодрост и прекрасно радостно настроение. Свързваме го с ведрия слънчев ден и освен това жълтото стимулира творчеството и създава топла атмосфера във всяка спалня.

Розовият цвят е подходящ за спалнята, ако искате да създадете романтично настроение. Мекото розово, съчетано с топло кафяво гали окото и създава усещане за нежност, женственост, спокойствие и комфорт.

Имате нужда от професионалист?

Можете да ни намерите  и чрез обаждане на 0888 02 48 48 от 09:00 – 18:00 часа всеки работен ден

Червеният цвят е символ на любов, страст, жизненост и динамика. Този цвят за спалнята е уместен, но само като акцент. Може да се боядиса например една стена – най-добре тази зад леглото. Изглежда твърде агресивно и възбужда нервната система, ако се прекали с този цвят.

Лилавият цвят в спалнята ще допринесе за романтичната и любовна атмосфера. Ако е подбран правилният тон за стените и е добре комбиниран с останалия декор, интериорът ще изглежда много модерен и изтънчен. Кафявият цвят от своя страна носи топлина, уют и спокойствие, особено съчетан с бежово. Дава усещане за стабилност и увереност.

maistorfix.com
Най-важното при избора на цветове за спалнята е да слушате своите вътрешни усещания, а не само модните тенденции. Цветът на вашата спалня спалнята, трябва да е този, който ви носи спокойствие, баланс, чувство на защитеност и радва сетивата ви.