С новите тенденции в архитектурата и строителството, все повече от модерните и нови сгради залагат на по-малки пространства за баня и тоалетна, за сметка на останалите части от имота. Именно затова е важно да знаете как да се възползвате максимално от него!

Може би правите ремонт на апартамента си, искате да промените стила или дизайна на банята си, или пък сте закупили нов такъв и ви предстои устройване на стаите? Независимо каква е причината да търсите начини за оптимизиране максимално на пространството, днес ви представяме няколко лесни решения!

Истината е, че когато пространството, определено за баня, е малко, няма много планове за действие и трябва да се примирите, че и най-оптимизираният и портабилен вариант няма да направи банята ви двойно по-голяма от това, което е. Но въпреки това, с правилните инструменти, можете да постигнете добър баланс за функционалност и малката баня да се превърне в напълно достатъчна.

maistorfix.com
Вградено казанче

Това е едно от най-добрите модерни решения за инсталация в банята! Всички знаем колко много пространство заемат старите казанчета, а и нека си го кажем, не са от най-добре изглеждащите части в банята. За сметка на това обаче, вградените такива не просто са минималистични, красиви и модерни, но и спестяват от пространството около тоалетната чиния!

Разположение в ъгъла

Възползвайте се от ъглите на помещението! Можете да поставите в единия ъгъл тоалетната чиния и срещу нея мивката. Така ще имате пространство за самия душ и място за къпане, тъй като най-вероятно може да нямате място дори за душ кабина или вана.

Ниши в стената

Това също е още едно модерно решение за вашата баня. Ако сте в процес на изграждане на банята или основен ремонт, то помислете за направата на ниши в стената, които можете да използвате за рафтове и съхранение на тоалетни принадлежности. Не само че ще имате повече пространство за хавлии, козметика или дори декорации, но и ще изглежда красиво и подредено.

maistorfix.com
Пространството под мивката
Друг начин да се възползвате умно от пространството в банята е да оптимизирате мястото под мивката. Там можете да поставите малка секция, чекмеджета, рафтове или кош. Всичко това ще бъде прибрано и функционално. Без да заема допълнително място, вие ще имате пространство за своите вещи в банята.

Имате нужда от професионалист?

Можете да ни намерите  и чрез обаждане на 0888 02 48 48 от 09:00 – 18:00 часа всеки работен ден

Визуални трикове
Освен функционалното разположение на модулите в банята, можете да помислите и за дизайнерски решения, които да променят вида на помещението. С правилните трикове можете да направите банята си да изглежда по-голяма, отколкото всъщност е!

Такива са например големите огледала. Можете да поставите такова над мивката. Ако искате пък изцяло да се възползвате от пространството, можете да помислите за горен шкаф с огледало – така ще получите и още един скрит органайзер за принадлежностите ви, и ще имате огледало.

Друг визуален трик е използването изцяло на бели плочки и цветове в банята. Ако това не е по вкуса ви, можете да помислите и за широка хоризонтална линия от бели плочки – ще получите същия ефект! Създава се илюзията за по-широко пространство и в същото време, стил.

Въздържайте се от поставянето на прекалено много модули в банята и изберете от нашите предложения най-подходящите за вас – само шкаф под мивката, само над нея или пък вградени ниши. Ако имате прекалено много шкафове и пространства за вещи, това ще стесни визуално помещението.

https://maistorfix.com
Съхранявайте вещите си разумно
Може би сте забелязали в някои хотели или Airbnb апартаменти, че кърпите са навити, а не сгънати. Това спестява много пространство и изглежда още по-спретнато и прибрано. Препоръчваме ви също да заложите на панери и други скриващи натрупаните по рафтовете принадлежности, тъй като те също могат да внушат по-голямо пространство. Като цяло се опитайте да се въздържате от прекалено многото вещи. Дръжте само това, което е необходимо, красиво и функционално.

Използвайте стъклена преграда
Вместо да се опитвате да съберете душ кабина там, където тя няма място, или да търсите малки вани, помислете за решение със стъклена преграда. Това е не просто модерно и красиво решение, но и ще ви освободи пространство за душ. Все пак, завесите не са най-разумния вариант, когато търсите добър и функционален начин да устроите своята баня.

Има много дизайнерски решения, които могат да ви бъдат от полза, но не забравяйте и, че можете да се допитате до своя майстор, който ще ви даде най-правилните функционални напътствия за вашето конкретно пространство. Заедно ще можете да достигнете до най-добрите възможности за банята ви и да оптимизирате нейното пространство изцяло!