Има дни, в които просто искаме да променим нещо у дома. Да разместим разположението на мебелите, да ги сменим или поне да освежим обстановката около нас. Това идва естествено с течение на времето и желанието за промяна вкъщи е напълно нормално, а нашият съвет е напълно да му се отдадете. Ако не искате това да бъде обвързано с много разходи и време, а просто сте се събудили в събота сутрин с намерението да промените нещо през уикенда, то ние сме избрали най-точните идеи за това. Вече не е нужно да сменяте изцяло старите мебели, за да постигнете желано освежаване! Представяме ви няколко начина да внесете необходимата глътка свежест в своя дом – лесно, бързо и по-евтино!

 

1. Претапициране

Започваме с нещо, което би могло да ви отнеме малко повече време, отколкото сте си намислили, но в случай, че имате красив плат, то и сами можете да претапицирате стар стол, табуретка, а защо не и дивана в хола! Е, за него със сигурност ще ви трябва малко повече дамаска и би било добре да оставите на професионалистите да се заемат с това. Но ако ви е останал плат и се чудите какво да правите с него, то перфектният вариант би бил да освежите стар стол с него и да го изнесете на терасата, например. По същия начин можете да използвате стара табуретка и след претапицирането й, да я поставите пред козметичната тоалетка и да добавите уют към своя кът за красота.

2. Фолио

Все по-често и нашумяло е използването на фолио за реновиране на стари мебели. Причината за това е, че не просто това е изключително бюджетно, но може да бъде и красиво, модерно и различно. Специфичното при поставянето на такъв тип фолио е, че трябва да се подходи с прецизност. Да, можете да се справите с цялата кухня или гардероба в спалнята за един уикенд, но в никакъв случай не бързайте със самия процес на поставяне. Резултатът ще е повече от добър! А може би дори по-добър и от това, което ще откриете на пазара. 

Разбира се, ако искате да запазите част от автентичността на избраната мебел, то можете да изберете и стикери, с които да я облепите, вместо фолио.

3. Нова роля и функция на старата мебел

Не е нужно с лека ръка да захвърляте старите мебели или декоративни аксесоари от дома си, когато вече мислите, че имате нужда от нови. Вместо това, можете да внесете промяна в домашната обстановка като просто им придадете нова и по-добра функция.има няколко начина за това.

  • Ако имате ъглови легла или просто единични такива, то лесно можете от тях да направите спалня. За да постигнете ефекта, имате нужда от двоен матрак и съединяване на дъските на леглото. Може да ви се струва, че за това ще ви бъде необходим професионалист, но и сами ще успеете лесно да се справите. Единствено ще трябва да обърнете внимание на детайлното планиране, измерване и изрязване при необходимост. 
  • Стари горни шкафове на гардероб? Свалете ги пред дивана и си направете ретро секция за телевизор. А както по-горе споменахме, можете и да използвате фолио, за да вдъхнете нов живот на шкафовете.
  • Други интересни идеи са използването на стари буркани като декоративни аксесоари – за поставяне на свещ, лампички, шишарки или друг вид украса; стара ниска маса, превърната в табуретка с добавен дунапрен, ушиването на възглавнички от останал плат, а защо не и декорирането с миди и рапани от почивката на морето, залепени по старите панери?

4. Боядисване

В случай, че искате да направите промени по цветовата гама на апартамента или къщата ви и да съживите старите мебели, то боядисването е също икономичен начин да се справите с тази задача. Ще ви бъде необходимо да се въоръжите с шкурка, боя и лак за завършек (по желание). Няколко часа по-късно и, стискаме палци – чист под след боядисването, и вие вече може да имате напълно реставрирани скрин, гардероб, легло, маса, стол или друга мебел. Така ще се насладите на по-различни нюанси у дома и ще имате усещането, че не просто сте направили някаква промяна, а изцяло сте сменили мебелите си. Ето това звучи като ползотворен уикенд!

5. Смяна на дръжки

Друг много ефектен начин да си създадете усещане за промяна в обстановката около вас е като замените старите дръжки на шкафовете в кухнята или гардероба и скрина в спалнята. Ако решите можете да смените лайсните по мебелите или изцяло лицевите части. Тези детайли могат да са напълно достатъчни, за да преобразите дома си за нула време! Добавете акцент с цвят или променете стила на мебелите, разчупвайки с по-авангарден модел.

6. Детайли – свещи, фенери, цветя, картини

И дойде моментът за любимата част – аксесоарите. Понякога е изненадващо колко много видът на една стая може да се промени, изменяйки единствено детайлите в нея – от малкия свещник до новата картина на стената. Тук е мястото да развихрите въображението си – използвайте шишарки, морски спомени, изсъхнали цветя или клонки, камъчета, дори коркови тапи. С добавянето на живи цветя ще внесете цвят и настроение. С правилните картини пък ще подчертаете стила на дома си,  а с някой нов фенер или лампички ще акцентирате върху уюта.

Имате нужда от професионалист?

Можете да ни намерите  и чрез обаждане на 0888 02 48 48 от 09:00 – 18:00 часа всеки работен ден